Weganizm – czy warto spróbować diety roślinnej?
Weganizm to dieta roślinna idealna dla wielu osób, jednak inni uważają, że jest niebezpieczna. Jak na ten styl życia zaopatrują się specjaliści? W tym tekście opisujemy ten sposób odżywiania zarówno ze strony zwolennika, jak i przeciwnika. Radzimy także jak zmienić dietę, jeśli jesteś już przekonany. Czy warto zostać weganinem i czego trzeba się spodziewać?
Weganizm – jakie są składniki diety wegańskiej?
Weganizm, czyli dieta wegańska polega na całkowitym wykreśleniu z diety mięsa, a także produktów pochodzenia zwierzęcego takich, jak nabiał, jaja oraz kontrowersyjny jeszcze miód. Skutkiem tego dieta wegańska opiera się w zasadzie na spożywaniu owoców i warzyw, a także produktów zbożowych oraz roślin strączkowych, w tym fasola, groch, soczewica, ciecierzyca oraz soja.
Rośliny strączkowe są w diecie wegańskiej dominującym źródłem dostarczania białka do organizmu. Soja jest absolutną podstawą weganizmu – jest bogata w białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne oraz witaminy!
Dieta wegańska – dlaczego warto przejść na weganizm?
Dieta wegańska – oczywiście poprawnie zbilansowana, może być niezwykle zdrowa i dostarczać następujące korzyści zdrowotne:
- obniżone ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca,
- obniżony poziom złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – obniżone ryzyko występowania miażdżycy naczyń krwionośnych,
- niższe ciśnienie krwi – obniżone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego,
- mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,
- obniżony wskaźnik BMI (ograniczenie nadwagi),
- obniżona zapadalność na choroby nowotworowe,
- obniżone ryzyko chorób przewlekłych.
Te korzystne efekty wypływają głównie z obniżonego spożycia tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu (obecnych w mięsie i produktach pochodzenia zwięrzęcego) w połączeniu ze wzmożonym spożyciem warzyw oraz owoców (ogromne źródło witamin i związków bioaktywnych).
Prócz tego zauważa się większą świadomość wegan przy wybieraniu produktów spożywczych, zwracają uwagę na zawartość konserwantów, sztucznych barwników bądź sztucznych aromatów. Także często sięgają po żywność ekologiczną, posiadającą certyfikat BIO. Dieta wegańska jest znacznie lżejsza i lekkostrawna, po prostu zdrowsza.
Na co muszą uważać osoby na diecie wegańskiej?
Dokumentne wyeliminowanie mięsa, ryb, jaj, mleka, serów, jogurtów oraz wielu innych produktów, nawet miodu, brzmi dość niepokojąco dla zdrowia oraz musi kojarzyć się z pewnymi niedostatkami. Przede wszystkim trudno jest zastąpić pełnowartościowe białko, żelazo i witaminę D i B12, którą po prostu trzeba suplementować.
Weganizm potrzebuje pewnej kreatywności oraz trzeźwego myślenia o jedzeniu, jednak na rynku jest coraz więcej artykułów wegańskich, które charakteryzują się dużą popularnością i pożądaniem pośród kupujących. W związku z tym wiele marketów nieustannie powiększa swoją wegańską ofertę i co chwilę na półkach można wyszukać nowe produkty.
Co musisz wiedzieć, aby przejść na dietę roślinną?
Zanim w pełni przejdziesz na dietę wegańską, musisz zmienić swój styl życia. Nie można z dnia na dzień zrezygnować z mięsa i nabiału, jeśli do tej pory jadłeś je codziennie w sporych ilościach. Spróbuj najpierw ograniczyć te produkty, jeść je co drugi dzień, a następnie raz w tygodniu. Wprowadzaj więcej wegańskich odpowiedników, a także owoców i warzyw. Nie zapomnij o rutynowych badaniach, które pomogą w kontrolowaniu stanu Twojego zdrowia!